BMW i Wallbox Pro: ceea ce vei cumpăra curând

Ar trebui să începi să te obișnuiești cu astfel de articole, dedicate mașinilor electrice. Sau, mă rog, acelor accesorii care fac viața mai ușoară proprietarilor de mașini electrice. Nu de alta, dar vântul schimbării începe să sufle a… furtună: Comisia Europeană dorește interzicerea accesului consumatoarelor de hidrocarburi pe teritoriul marilor orașe până în 2050, iar, recent, circulă zvonul că inclusiv vânzarea automobilelor diesel ar putea fi proscrisă! Pentru tradiționaliști, ar fi apocalipsa; pentru restul – pură binecuvântare. Însă, indiferent de care parte a baricadei te afli, un lucru e cert: trendul își urmează cursul. Iar, la producerea inevitabilului, vor contribui și aparate precum BMW i Wallbox Pro.

Puținii proprietari de modele i3 și i8 – situație temporară, stai liniștit – știu despre ce este vorba; la fel, grupul încă și mai mic al deținătorilor de sedanuri Tesla Model S (deși aceștia sunt familiarizați, mai degrabă, cu termenul „Wall Connector”). Tocmai de aceea, materialul de față nu le este dedicat lor, ci acelor clienți interesați de un vehicul 100% ecologic a cărui exploatare poate fi înlesnită. Ai înțeles bine: BMW i Wallbox Pro, aparatul care micșorează timpul necesar încărcării acumulatorilor, poate fi utilizat de orice automobil dotat cu „ștecărul” potrivit. Să-l analizăm mai în amănunt…

bmw i wallbox pro

Dulce așteptare

Da, dulce: cu BMW i Wallbox Pro, proprietarii de BMW i3 au de zăbovit mai puțin de trei ore până când bateriile litiu-ion ajung la 80% din capacitatea maximă. Iar cei care au decis să meargă pe mâna lui i8 – sub două ore. Desigur, n-a fost tot timpul așa, căci Wallbox Pro este o ofertă relativ recentă: la început, bavarezii au vândut aparatul în versiunea „Pure”, care, în ciuda unei rate de încărcare similare cu a variantei „Pro” (7,4 kW), avea nevoie de șase ore pentru a umple complet bateria aceluiași i3 (22 kWh). Asta înseamnă că și noului încărcător îi mai trebuie timp pentru restul de 20%, dar, așa cum au dovedit-o studiile recente, majoritatea deținătorilor de vehicule electrice preferă să încarce acumulatorul până la 80% din capacitate pentru a-i prelungi viața.

Teoretic, ținând cont de rata de încărcare a dispozitivului și capacitatea de stocare a lui i3, clientul poate aproxima durata de așteptare pentru „energizarea” oricărui vehicul „verde”; totuși, înainte de a achiziționa un atare gadget, trebuie musai să se asigure că mașina pe care o are în garaj înglobează o priză de tip 2 european. De asemenea, deși Wallbox Pro este livrat cu instrucțiuni de instalare, ar fi de preferat ca montajul să fie executat de profesioniști (pe care BMW este bucuros să-i detașeze la domiciliu). Ar mai fie ceva? Destule, chiar…

bmw i wallbox pro

Eficient, sigur, ușor de utilizat

Centrul de comandă a lui BMW i Wallbox Pro este un ecran color cu funcție „touch”, grație căruia utilizatorii pot controla și monitoriza procesul de încărcare al acumulatorilor. Mai mult – și spre deosebire de „Pure” –, li se dă posibilitatea de a iniția propriile setări privind procesul, iar aparatul oferă informații nu numai despre activitatea curentă, ci și despre cele din trecut. Și, pentru că nu te poți deplasa mereu până la mașină pentru a vedea în ce stadiu se află încărcarea, BMW pune la dispoziție o aplicație pentru smartphone sau tabletă, prin intermediul căreia poate fi vizualizat nivelul de energie atins.

Cine dorește, poate seta aparatul să creeze până la trei profiluri pentru utilizatorii săi, istoricul folosirii sale, defalcat la nivelul fiecărui user, urmând a fi stocat în propria bază de date. Astfel, dispozitivul este util și companiilor interesate de flotele „eco”, care vor să contabilizeze modul de întrebuințare al mașinilor (de exemplu, atunci când se impune separarea utilizărilor în scop de servici de cele personale). Cât despre eficiență și capitolul securitate, Wallbox Pro nu doar că livrează cantitatea de energie maximum disponibilă la un moment dat, ci și protejează rețeaua de curent prin diminuarea ratei de încărcare atunci când consumul din locuință atinge valori maxime.

Aici se impune o mențiune: „bijuteria” muncheneză poate detecta, integra și canaliza inclusiv energia produsă „in-house” (de pildă, cea creată de panourile solare instalate pe acoperișul casei); totodată, poate fi conectat la sistemul unei locuințe inteligente, în vederea optimizării fluxului de electricitate disponibil pentru restul de aparate (pot fi controlate până la opt funcții diferite). Și, pentru că e bine să știi ce te așteaptă în următoarea călătorie, gadget-ul este capabil să redea inclusiv informații meteo pentru prezent și zilele în curs. Să tragem o concluzie…

bmw i wallbox pro

De final

BMW i Wallbox Pro este genul de dispozitiv de care, momentan, puțini au nevoie, dar care, în viitorul apropiat, aproape toți îl vom viza. Într-o formă actuală sau, de ce nu, mai avansată: chiar pe măsură ce citești aceste rânduri, BMW și Daimler AG lucrează la un sistem de încărcare pentru mașini electrice prin inducție magnetică, a cărui putere și eficiență se apropie de cea a lui Wallbox Pro. Altfel spus, SF-ul este pe cale să-și piardă „F”-ul.

Până atunci, obișnuiește-te cu gândul că trebuie să faci loc în garaj nu doar pieselor de motor și lichidelor unsuroase, ci și unui dispozitiv venit parcă dintr-un deceniu cu alt prefix. Mai ales că BMW îl pune la dispoziție pentru toate piețele europene, la un preț… încă nespecificat. Probabil va fi mare, dar tratamentele anti-dependență impun sacrifcii. Inclusiv cele dedicate dependenței de petrol.

Sursa: BMW, Autocar

Error thrown

Cannot use object of type stdClass as array