Cum să-ţi păzeşti maşina de hoţi în 9 paşi

În acest articol, vrem să-ţi furnizăm câteva sfaturi care îţi vor explica cum să-ţi păzeşti maşina de hoţi.

În general, hoţii au nevoie doar de câteva minute sau, uneori, chiar mai puţin de un minut pentru a sparge sau fura o maşină; ca atare, este important să-ţi iei măsuri de protecţie, chiar şi atunci cînd părăseşti automobilul pentru scurt timp.

Potrivit unui bilanţ întocmit de Poliţia Capitalei, situaţia furturilor a înregistrat în ultima perioadă un trend descendent, cele 2.709 de vehicule sustrase anul trecut fiind cu 416 mai puţine decât în 2011; totuşi, aplicând câteva reguli simple de prevenire a spargerilor, vei evita să faci parte dintr-o statistică neagră.

Pe scurt, iată paşii care trebuie urmaţi înainte şi după ce ai parcat maşina:

1. Caută un loc uşor de supravegheat
2. Verifică închiderea uşilor
3. Verifică închiderea completă a geamurilor
4. Nu lăsa lucruri valoroase la vedere
5. Nu lăsa cheile în maşină
6. Pune-ţi cumpărăturile în portbagaj
7. Cumpără o maşină cu sistemul audio original
8. Cumpără un sistem de alarmă performant
9. “Betonează-ţi” defensiva

Acum, să le luăm pe îndelete.

1) Caută un loc uşor de supravegheat

Cele mai bune locuri de parcare sunt cele din zonele aglomerate, unde trecătorii pot fi la fel de eficienţi în prevenirea furturilor ca orice poliţist. Chiar dacă este mai greu de găsit, un spaţiu “agitat” îi poate descuraja chiar şi pe cei mai îndrăzneţi dintre infractori. De asemenea, evită să parchezi în locuri mascate de garduri înalte, panouri sau vehicule mari: chiar dacă sunt oameni prin preajmă, acestea sunt paravane perfecte pentru un hoţ versat.

2) Verifică închiderea uşilor

Fie te gândeşti că lipseşti puţin, fie îţi sună mobilul când eşti pe punctul de a părăsi maşina – iată doar două dintre situaţiile în care, cu sau fără intenţie, laşi maşina descuiată. Şi, prin aceasta, lansezi o invitaţie pentru hoţi. Pentru a nu te transforma într-o ţintă uşoară, pur şi simplu impune-ţi să armezi maşina ori de câte ori pleci de lângă ea.

3) Verifică închiderea completă a geamurilor

Chiar şi cel mai mic spaţiu lăsat între geam şi rama uşii este suficient pentru a oferi hoţilor şansa de a sparge maşina. În plus, un geam deschis poate destabiliza senzorul de presiune al sistemului de alarmă, care nu mai reacţionează – sau reacţionează prea târziu – la intrarea prin efracţie.

4) Nu lăsa lucruri valoroase la vedere

Orice obiect preţios, cu posibilitate de valorificare rapidă, poate fi un adevărat magnet dacă este lăsat la vedere. O poşetă aşezată pe scaun, o tabletă sau un laptop pus pe bancheta din spate e genul de ispită care trebuie ferită de ochii răufăcătorilor; ca atare, ia-le cu tine sau, dacă te incomodează, depozitează-le în portbagaj.

5) Nu lăsa cheile în maşină

Indiferent cât de puţin lipseşti, indiferent cât de aproape este obiectivul, nu lăsa niciodată cheile în contact. Şi nu încerca să găseşti o ascunzătoare bună: un hoţ experimentat ştie întotdeauna unde trebuie să caute.

6) Pune-ţi cumpărăturile în portbagaj

Nu doar poşetele, portofelele sau aparatele electronice atrag hoţii: un maldăr de sacoşe sau un geamantan voluminos trântit pe banchetă reprezintă tentaţii la fel de mari. Prin urmare, găseşte-le un loc în portbagaj imediat ce ai ajuns la maşină (uneori, infractorii pândesc victimele în parcările mall-urilor, vizându-le pe cele care, deliberat, mută cumpărăturile din habitaclu în portbagaj). Iar, dacă vehiculul este un combi sau un SUV, întinde paravanul de protecţie deasupra bunurilor. Un hoţ care nu ştie ce fură nu-şi va risca libertatea.

7) Cumpără o maşină cu sistemul audio original

Majoritatea autoturismelor moderne sunt dotate standard cu sisteme audio, dar, dacă vizezi achiziţionarea unei maşini mai vechi, nu uita să verifici prezenţa aparaturii originale. Aceasta este mai greu de furat decât una aftermarket, iar hoţii o ştiu prea bine: vehiculele astfel dotate sunt sparte mai rar.

8) Cumpără un sistem de alarmă performant

Hoţii nu-ţi vor doar lucrurile din maşină, ci maşina cu totul; în consecinţă, merită să investeşti într-un sistem de alarmă performant. Majoritatea infractorilor se sperie în momentul declanşării alarmei, iar cei curajoşi pot fi învinşi de dificultatea dezactivării ei. Ţine minte: un sistem de închidere centralizată este necesar, dar nu şi suficient pentru a evita neplăcerile unei spargeri.

9) “Betonează-ţi” defensiva

Cu cât maşina este mai bine protejată, cu atât este mai greu de furat. De aceea, pe lângă sistemele electronice de securitate, ai încredere şi în cele utilizate cu câteva decenii în urmă. Un imobilizatorpentru volan, coloana de direcţie sau pedale poate întregi un arsenal anti-spargeri extrem de eficient.

Furturile auto din România au scăzut în ultimii ani, dar nu uita: oricând, la orice oră, te poţi număra printre păgubiţi. Totuşi, dacă vei ţine cont de sfaturile noastre, riscul de a te trezi cu maşina spartă sau furată scade considerabil. Iar, dacă nenorocirea se întâmplă, măcar ştii că ai făcut tot ce era omeneşte posibil.

Surse: 12, 3, 4

Error thrown

Cannot use object of type stdClass as array