Curăţarea interiorului: 3 aspecte de care trebuie să ţii cont

În acest articol vrem să-ţi prezentăm aspectele la care trebuie să fii atent la curăţarea interiorului maşinii tale, astfel încât să eviţi problemele ce pot fi cauzate de murdăria adunată de-a lungul sezonului rece. Ţinând cont de ele, nu numai că vei avea un habitaclu curat, dar efectele benefice vor fi de durată.

Un interior murdar, pe lângă disconfortul vizual, poate genera şi unul olfactiv.

În afara mirosurilor neplăcute, gurile de ventilaţie murdare pot răspândi în interiorul maşinii praf şi alţi factori alergenici. Geamurile şi oglinzile neîntreţinute limitează vizibilitatea, în timp ce particule de tot soiul pot intra în spatele butoanelor, afectând chiar buna funcţionare a acestora.

Ca atare, se impune un detailing, adică o curăţare meticuloasă şi mult mai amplă decât cele obişnuite. Indiferent dacă faci acest lucru personal sau apelezi la serviciile unei spălătorii auto, sunt trei aspecte de care trebuie să ţii cont:

1. Aspirarea
2. Curăţarea
3. Finisarea

Aspirarea

Pentru rezultate bune, un aspirator performant este obligatoriu la curăţarea interiorului; la fel şi folosirea accesoriilor special concepute pentru diferitele suprafeţe. Utilizându-le, se economiseşte timp şi se evită deterioarea materialelor din habitaclu (duza cu care se aspiră podeaua poate tăia materialul textil de pe scaune sau zgâria pielea).

Întotdeauna, se aspiră de sus în jos pentru ca particulele ce ajung pe podea sau pe şezutul scaunelor/banchetei să poată fi aspirate ulterior.

Covoraşele se scot din maşină şi se curăţă separat, scaunele trebuie mişcate pentru un acces optim sub ele (sau scoase cu totul dacă e posibil) şi nu trebuie neglijat portbagajul.

Suprafeţele din plastic şi metal necesită folosirea periei pentru praf. Cu toate acestea, multe maşini auelemente decorative lăcuite care se zgârie foarte uşor, inclusiv dacă se utilizează accesoriul amintit. În aceste cazuri, praful şi restul de particule se îndepărtează cu ajutorul unui compresor de aer.

Curăţarea

Deşi soluţiile de curăţat profesionale sunt indicate, se pot obţine rezultate bune şi cu cele casnice, atâta vreme cât ele sunt utilizate corespunzător. Dacă aveţi dubii vizavi de un produs, se impune testarea pe o porţiune de material puţin sau deloc vizibilă.

Covoraşele, podeaua maşinii şi tapiţeria din material textil

Un aspirator dotat cu funcţie de injecţie-extracţie reprezintă soluţia ideală pentru curăţarea acestor suprafeţe. În lipsa lui, există o sumedenie de spume „active”, pentru uz general. În cazul petelor foarte rezistente (ulei, smoală sau sevă de copac), este necesară folosirea unor produse specializate.

În orice caz, trebuie evitată umezirea excesivă a acestor suprafeţe pentru a preveni apariţia mucegaiului.

Tapiţeria din piele

Pielea se curăţă cu soluţii dedicate, aplicate pe o cârpă umedă şi întinse, printr-o frecare uşoară, pe toată suprafaţa ce necesită atenţie. Excesul se îndepărtează tot cu un material textil, curat şi doar uşor umezit, iar pentru cusături se folosesc beţişoarele de urechi.

Geamurile

Soluţiile uzuale pentru curăţat geamurile sunt bune şi pentru maşină. Ele nu se aplică direct pe suprafaţa ce se curăţă pentru a nu păta tapiţeria, bordul sau uşile.

Suprafeţele tari

Aceste elemente pot fi curăţate rapid şi uşor cu ajutorul unui agent de curăţare universal. Nici în acest caz nu se pulverizează direct pe porţiunea ce trebuie ştearsă. Zonele greu accesibile (gurile de ventilaţie, de exemplu) se pot curăţa cu o periuţă de dinţi moale sau o pensulă mică.

Finisarea

Pielea nu necesită doar curăţare, ci şi condiţionare, mai ales dacă este uscată. Capitonajele din plastic sau vinilin vor arăta ca noi dacă sunt tratate cu soluţii ce conţin silicon, însă grijă mare ca acestea să nu fie unsuroase şi să nu ajungă pe materialele textile, pe care le pot păta.

Preventiv, se impune o aspirare suplimentară pentru a îndepărta particulele dizlocate în timpul curăţării.

Dacă mirosul neplăcut persistă, chiar şi după o „intervenţie” atât de riguroasă, el poate fi eliminat cu ajutorul unor combinaţii de enzime şi bacterii non-patogene. Acestea, practic, consumă resturile ce cauzează mirosul neplăcut, fiind foarte eficiente în curăţarea interiorului.

Parcurgând toate etapele şi ţinând cont de sfaturile prezentate, cu siguranţă vei avea un interior „ca nou”. Şi partea cea mai bună? Beneficiile se vor simţi pe termen lung, timpul necesar viitoarelor curăţări scurtându-se semnificativ.

Surse: Consumer Reports, Expert Detailing

Error thrown

Cannot use object of type stdClass as array