MINI Connected XL Journey Mate: prietenul virtual

Circa trei decenii s-au scurs de la crearea primului sistem de navigaţie, perioadă în care, treptat, micul dispozitiv cu hartă digitală şi instrucţiuni de ghidare vocalo-vizuale s-a impus drept una dintre dotările sine qua non în habitaclul automobilelor moderne. Excepţională armă anti-rătăcire, tehnologia a ajutat milioane de oameni să evite erorile de orientare spre punctul B, însă, nu-i aşa, întotdeauna există loc de mai bine. După cum o demonstrează MINI Connected XL Journey Mate.

Nu e genul de nume pe care să-l reţii uşor, însă nici nu trebuie să o faci: sistemul pare atât de uman, încât poţi să-l alinţi cum vrei tu. În definitiv, se comportă precum un ghid personal de călătorii, un prieten virtual care “ştie” tot şi te ţine la curent cu detaliile care te-ar putea interesa de-a lungul itinerariului. Sună interesant? Atunci, hai să afli cum funcţionează.

mini connected xl journey mate

Al cincilea pasager

BMW l-a dezvoltat pe MINI Connected XL Journey Mate pentru cea de-a treia generaţie MINI, clienţii putând solicita aplicaţia începând cu luna în curs (important: pentru a beneficia de serviciile ei, trebuie bifat pachetul Wired, ce conţine sistemul de navigaţie Professional). Nemţii sunt siguri că mititelul poate lua la bord patru pasageri (în catalog, se menţionează că habitaclul maşinii are configuraţia 2+2 locuri; totuşi, dacă nu vrei să te cerţi cu amicii, ţine-i departe de scaunele din spate), drept pentru care vorbesc despre sistem ca despre un… al cincilea pasager.

Al cincilea, al treilea, chiar nu contează – important este că îl poţi configura astfel încât să “vorbească” despre ce vrei tu în timpul voiajului: să furnizeze informaţii în timp real despre trafic, să-ţi amintească despre telefoanele pe care trebuie să le dai (sau, după caz, e-mail-uri), să te avertizeze vizavi de pauzele necesare realimentării sau să te ajute să găseşti mai rapid un loc de parcare.

Cum reuşeşte toate acestea? Destul de simplu, pe hârtie: MINI Connected XL Journey Mate evaluează datele preluate din diverse surse pentru a determina dacă acestea sunt folositoare celui de la volan. Pentru aceasta, se foloseşte de conexiunea şofer-vehicul-mediu înconjurător, la rândul ei posibilă prin conectarea telefonului smart (Apple iPhone) la sistemul de operare al maşinii.

mini connected xl journey mate

Altfel spus, utilizatorii mobilului Apple îl pot utiliza pentru a planifica itinerariul dorit, menţionând toate detaliile legate de călătorie (de exemplu, eventualele întâlniri la care trebuie să ajungă). Odată conectat aparatul la computerul vehiculului britanic, aplicaţia calculează, într-o primă fază, dacă rezervorul maşinii are suficient combustibil pentru călătorie, determinând, totodată, localizarea punctelor de service; ulterior, poate determina ora aproximativă pentru sosire şi chiar furniza informaţii meteo valabile la momentul respectiv.

Toate sunt afişate pe ecranul de 8,8 inch al lui maşinii, dar atenţie: MINI Connected XL Journey Mate include şi o funcţie pentru mersul pe jos, în cazul în care automobilul nu poate fi condus până la punctul final de destinaţie. În acest caz, călăuzirea celui de la volan (şi a însoţitorilor săi) este preluată de telefonul mobil, care, bineînţeles, îi va ghida la întoarcere spre locul de parcare.

Încă ceva: odată finalizat voiajul, traseul poate fi memorat pentru a fi utilizat (sau, eventual, modificat) la o dată viitoare. Oricum, de fiecare dată când va fi cazul, sistemul MINI Connected XL Journey Mate va actualiza itinerariul cu informaţii noi.

mini connected xl journey mate

Concluzie

Sistemele de navigaţie au evoluat enorm în ultimii ani, însă nu e mai puţin adevărat că trăim într-o eră în care viteza de circulaţie a informaţiilor se măreşte de la o zi la alta. Asta obligă la adaptarea stilului de viaţă pentru menţinerea tempo-ului, iar, cu aplicaţii de genul lui MINI Connected XL Journey Mate, viaţa în spatele volanului – mai ales când business-ul se confundă cu plăcerea – poate deveni mult mai uşoară. Şi, de ce nu, mai sigură.

Sursa: BMW

Error thrown

Cannot use object of type stdClass as array