Spyker B6 Venator Spyder Concept: artă cu discount

După un 2012 extrem de agitat, Spyker e pregătit să-şi rescrie viitorul. A cărui derulare va fi pigmentată, ca şi până acum, cu opere de artă pe roţi. Diferenţa constă în adăugarea unui cuvânt de ordine, odinioară străin vocabularului Spyker, ce a modificat întreaga strategie a constructorului olandez: “accesibil”. Iată, de exemplu, ce se spune despre Spyker B6 Venator Spyder Concept.

În primul rând, uită de particula “Concept”: roadster-ul va ajunge, cât de curând, în showroom-urile dealerilor. Acum, reţine preţul de bază, valabil pentru piaţa americană (premiera maşinii a avut loc la Concursul de Eleganţă de la Pebble Beach, California, astfel că CEO-ul Victor Mueller a trebuit să dea lămuriri cu privire la piaţa locală): aproximativ 150.000 de dolari. Ca idee, un C8 Aileron porneşte de pe la 225.000 de dolari…

Aşadar, mai puţin înseamnă, de fapt, mai mult. Mai mulţi clienţi, desigur. Drept pentru care, în viziunea boss-ului Mueller, B6 Venator Spyder reprezintă, alături de versiunea Coupe (prezentată în primăvara acestui an la salonul de la Geneva), “viitorul imediat al lui Spyker”. Şi, judecând situaţia după aspect, acesta sună binişor…

Designul

Unii consideră exteriorul lui Spyker B6 Venator Spyder Concept ca fiind prea clasic. Şi poate că aşa va fi, într-o parcare ticsită cu modele exotice. Dar roadster-ul are argumentul perfect: succesul lui Porsche 911, maşina pentru care, probabil, a fost inventat termenul “clasic”. Şi ar mai fi ceva: de genul de “valuri”, făcute de caroserie între farurile cu priviri piezişe şi lămpile stop amintind de reactoarele avioanelor de vânătoare, nu te saturi niciodată.

Oricum, adevărata măsură a valorii lui Spyker B6 Venator Spyder Concept se regăseşte în habitaclu. Acolo unde trecutul aviatic al mărcii este evocat cu o pasiune pe care nu o vei mai întâlni nicăieri în acest segment.

Măiestria artiştilor olandezi, cărora Spyker le datorează mare parte din reputaţia sa, este evidentă în fiecare element pe care alunecă privirea, indiferent că este vorba despre pielea Litano, furnizată de specialistul Hulshof, consola din aluminiu sau… piesa de rezistenţă: timoneria cutiei de viteze, cu mecanismul la vedere. Unde mai pui şi axioma motivaţională “Nulla tenaci invia est via“ (“Pentru cei curajoşi, nici un drum nu este imposibil“), însoţind fiecare logo Spyker…

Tehnica

Venator înseamnă “vânător” în limba latină, iar Spyker l-a ales fiindcă reaminteşte de avioanele de vânătoare pe care firma le construia la începutul secolului trecut. Terenul de vânătoare a lui B6 Venator Spyder va fi, totuşi, şoseaua, iar arma principală – motorul V6 plasat central-spate, trezit la viaţă de, ai ghicit, un buton plasat sub un capac roşu.

Propulsorul dezvoltă peste 375 CP, ceea ce nu înseamnă foarte mult. Asta până îţi aduci aminte că întreaga caroserie este fabricată din fibre de carbon; ca atare, maşina de 4,35 m lungime şi 1,88 m lăţime cântăreşte mai puţin de 1.400 kg.

Deocamdată, potenţialul roadster-ului rămâne un secret, dar putem fi siguri de un lucru: va fi distractiv de condus. În definitiv, forţa agregatului este trimisă, via o transmisie automată cu şase trepte, spre roţile posterioare…

Concluzie

Producţia versiunii de serie a lui Spyker B6 Venator Concept va începe abia spre finalul anului viitor, primele maşini urmând a fi destinate Europei, Orientului Apropiat, Indiei şi zonei Asia-Pacific. Aşadar, clienţii vor avea suficient timp la dispoziţie pentru a cântări investiţia.

Pasionaţii, în schimb, au deja răspunsul la întrebarea “Merită sau nu?”. Iar acesta, indubitabil, nu poate fi decât “Da”. Exclusivitatea maşinii ar putea fi principalul argument, dar modelele Spyker nu atrag doar prin faptul că sunt rare, scumpe şi lucrate cu o migală obsesivă.

Nu, la baza verdictului stă povestea ce însoţeşte fiecare bijuterie meşteşugită în atelierele din Zeewolde. Un bonus special, demult dispărut din uzinele marilor producători premium. Şi o virtute care, în opinia noastră, face toţi banii.

Sursa: Spyker

Error thrown

Cannot use object of type stdClass as array